NTA 8800
Onderstaand vindt u de invulinstructies om de Nilan Compact P2 (ook de P2 EK) en de Nilan Compact S warmtepomp in te voeren in UNIEC3. Deze BENG-berekening volgens de NTA 8800 is geschikt voor de omgevingsvergunning van woningen en appartementen. Deze onderstaande invulinstructie is met de nodige zorgvuldigheid samengesteld voor berekeningen met het warmtepomp compacttoestel Nilan Compact P2 of S. De in dit document besproken invoermethode en verstrekte gegevens zijn onder voorbehoud van wijzigingen, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. U kunt de meest recente invulinstructies (juni 2024) ook downloaden in
De Nilan Compact P2 of S ventilatie warmtepomp voorziet in de functies:
-
Ruimteverwarming
-
Warm tapwaterbereiding
-
Warmteterugwinning uit ventilatielucht
-
Actieve en passieve ruimtekoeling
Zoals in de instructies vermeld, is het Nilan Compact systeem nog niet opgenomen in de Uniec3 software. Een reden hiervoor is dat het systeem, ondanks een door BCRG goedgekeurde verklaring, vrij uniek is en een voorloper is in het meest efficiënt en duurzaam beheer van binnenklimaat en energiegebruik. Het Nilan Compact systeem combineert meerdere functies zoals ventilatie, actieve en passieve verwarming, actieve en passieve koeling, en warmwaterproductie in één geïntegreerd systeem. Bovendien kan ook de afzuigkap als onderdeel van een totaaloplossing op het systeem worden aangesloten. Hierdoor biedt het een ongeëvenaarde mate van efficiëntie en comfort die momenteel nog niet is opgenomen in de standaard softwarepakketten.
Zo is het Nilan systeem het enige systeem op de Nederlandse markt dat tijdens het actieve koelen in de zomer de energie gebruikt om het tapwater te verwarmen, waardoor naast een nagenoeg gratis gebruik van warm water in de zomer ook geen onnodige warmte verloren gaat en zo een extra bijdrage wordt geleverd aan het voorkomen van onnodige opwarming van ons klimaat.
Nilan viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan en is al meer dan 35 jaar actief op de Nederlandse markt. Dit benadrukt onze toewijding en uitgebreide ervaring in het leveren van innovatieve, energiezuinige en duurzame oplossingen voor binnenklimaat en energiebeheer.
Zie hieronder de invulinstructies voor de BENG berekening in Uniec3.
Vervolgens voer je de waarde onder “warmtebehoefte verwarmingssysteem” uit de BENG- berekening in via deze Excel interpolatie-tool [downloadlink Interpolatietool COP Verwarming Nilan Compact P2]. Kies het ook het betreffende gebouwtype en voer het ingestelde debiet van de ventilatie-unit in. Hier kunt u 360 of 400 m³/h invullen als het debiet waarop de installatie wordt ingeregeld.
De resulterende COP en energiefractie neem je over in de BENG-berekening.
Bij hulpenergie voer je “0” in.
De COP voor het tapwater bepaal je via deze Excel interpolatietool: [downloadlink].
Neem hierin de warmtebehoefte tapwatersysteem over uit de Uniec3-berekening:
U heeft nu de Compact P2, Compact P2 EK of Compact S ventilatie warmtepomp correct ingevoerd in UNIEC3.
Wanneer er na het lezen van deze invulinstructie nog vragen zijn kunt u contact opnemen met de afdeling Technical Support van Nilan Netherlands. U kunt uw e-mail sturen naar service@nilannetherlands.nl
De huidige UNIEC3-berekening is geen ontwerp instrument. Om tot een kosten optimaal ontwerp en een adequaat energieconcept van een woning of appartement te komen is naast een BENG-berekening ook een goede transmissieberekening, ook wel warmteverlies berekening noodzakelijk. Wij adviseren om daarvoor de nZEB-tool/PHPP te gebruiken. Met behulp hiervan krijgt u een duidelijk en helder inzicht hoe het gebouw zich energetisch gaat gedragen.
De Compact P2, Compact P2 EK en Compact S ventilatie warmtepomp heeft geen buitendeel of grondboring nodig. Het systeem met eventueel een vorm van bijverwarming is heel goed toepasbaar in woningen en appartementen met een transmissieverlies van 3,5 kW (pieklast in W/m2 x oppervlakte) of minder. Voor woningen met een hoger transmissieverlies adviseren wij de Compact P2 GEO (aardwarmte) of de Compact P2 AIR 9 (lucht water warmtepomp met extern buitendeel).
Hieronder vindt u artikel en een link met een voorbeeld van een nZEB-berekening.